Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
«Tiger-131», ένας αιχμάλωτος βάρους 57 τόνων.

«Tiger-131», ένας αιχμάλωτος βάρους 57 τόνων.

Όπως το ομώνυμο αρπακτικό, τo Tiger I χτυπούσε αιφνιδιαστικά και με θανατηφόρα αποτελέσματα. Έχοντας χαρακτηριστεί ως «η απόλυτη φονική μηχανή» και μόνο το όνομά του έφθανε για να κάνει τους αρματιστές των Συμμάχων να κοιτούν ανήσυχοι γύρω τους. Τις περισσότερες φορές μάλιστα αντιλαμβάνονταν την παρουσία του όταν ήταν πολύ αργά.  Το νέο γερμανικό τεθωρακισμένο δεν κατέστρεφε μόνο άρματα, κατέστρεφε και το ηθικό του αντιπάλου. Ώσπου, σαν από ένα καπρίτσιο της τύχης, το 1943, ένα άρμα του τύπου του πιάστηκε κυριολεκτικά άθικτο στην Τυνησία.

Η κατάληψη του Tiger Ι με τακτικό αριθμό «131» ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για τους Συμμάχους. Η σύλληψη του θεωρήθηκε μάλιστα ως τόσο σημαντική, ώστε ο Βρετανος πρωθυπουργός Ουίνστων Τσώρτσιλ και ο ίδιος ο Βασιλεύς Γεώργιος ΣΤ΄ πέταξαν ως την Τύνιδα για δουν από κοντά το γερμανικό θηρίο στο «κλουβί» και να φωτογραφηθούν με αυτό. Ο Τσώρτσιλ ήθελε οπωσδήποτε ένα. «Ταγματάρχα, θέλω να μου φέρεις ένα άρμα Tiger I. Πάρκαρε το αναθεματισμένο μπροστά στην εξώπορτά μου. Κατάλαβες;» είπε με το γνωστό του ύφος στον Ταγματάρχη Ντάγκλας Λίντερντεϊλ. Οι τύχες του πολέμου θα έκαναν την επιθυμία του πραγματικότητα πολύ σύντομα.

Το πιο επίφοβο άρμα των Γερμανών έπεσε σε βρετανικά χέρια μετά από μια άγρια μάχη στην έρημο της Τυνησίας, την 21η Απριλίου του 1943, όταν κατά την διάρκεια εμπλοκής του με βρετανικά «Churchill» του «48th Royal Tank Regiment», κοντά στο Μαζάζ αλ-Μπαμπ, το «Tiger-131» του «3ου Ουλαμού, της 1ης Ίλης, του 504ου Αποσπάσματος Βαρέως Αρμάτων» κατάφερε να βγάλει εκτός μάχης δύο τεθωρακισμένα των αντιπάλων όταν μια «τυχερή βολή» βρετανικού άρματος εξοστρακίστηκε στην κάννη του και σφηνώθηκε στην βάση του πυργίσκου του.

Εικόνα: Ο Πρωθυπουργός Ουίνστων Τσώρτσιλ και ο ίδιος ο Βασιλεύς Γεώργιος ΣΤ επιθεωρούν το αιχμαλωτισμένο «Tiger I».

Αυτό το συμβάν, παρά το γεγονός πως δεν διαπέρασε την θωράκιση, μπλόκαρε τον μηχανισμό περιστροφής του τραυματίζοντας μάλιστα και τον αρχηγό του πληρώματος του. Το γερμανικό πλήρωμα τότε, σκεπτόμενο πως ίσως η επόμενη βολή να ήταν πιο τυχερή απο0φασησε να εγκαταλείψουν το «Tiger-131» τρέχοντας. Την επομένη, το άρμα  περισυνελλέγει από προσωπικό του μηχανικού (R.E.M.E – Royal Electrical and Mechanical Engineers) που το φόρτωσε σε αμερικανικό αρματοφορέα με προορισμό τα μετόπισθεν.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μηχανικό του R.E.M.E, Ρόϋ Έλλιοτ, «η μεταφορά του λαφύρου διήρκεσε τρείς ολόκληρες εβδομάδες και η λάβρα της ερήμου σίγουρα δεν τις έκανε ευκολότερες. Οι τροχοί του αρματοφορέα κολλούσαν συνεχώς στην άμμο από το βάρος του γερμανικού τεθωρακισμένου και το τριμελές πλήρωμα έπρεπε να σκάβει για να τους απελευθερώσει. Αφού ο κινητήρας του Tiger I δούλευε κανονικά, σκέφτηκαν να το κατεβάσουν και να το οδηγήσουν για λίγο».

Αργότερα το φόρτωσαν πάλι στον αρματοφορέα και συνέχισαν το ταξίδι τους μέσα στην έρημο. Κοιμόντουσαν όπου έβρισκαν, κυρίως στην άμμο, ώσπου την 24η Μαΐου του 1943 έφθασαν επιτέλους στην Τύνιδα. Σύντομα ο «Τίγρης» θα αποκάλυπτε τα μυστικά του. Η σχεδίαση της «Henschel» έδωσε στην Βέρμαχτ ένα άρμα 57 τόνων, εξοπλισμένο με ένα «KwK 36 L/56» των 88 χιλ. πίσω από 120 χιλ. θωράκισης. Ο συνδυασμός απεδείχθη φονικότατος, τόσο για τα συμμαχικά άρματα, όσο και για τα αντιαρματικά όπλα της εποχής. Έτσι λοιπόν, για να είχε κάποιες πιθανότητες ένα συμμαχικό άρμα, ενάντια σε ένα «Tiger Ι», θα έπρεπε να το πλησιάσεις αρκετά και κατά προτίμηση υπερφαλαγγίζοντας το, πράγμα εξαιρετικά επικίνδυνο.

Εικόνα: Έπειτα από την μεταφορά του στο Λονδίνο, το αιχμαλωτισμένο «Tiger I» διερευνήθηκε σχολαστικά από Βρετανούς μηχανικούς και αξιωματικούς του στρατού.

Tο θηρίο ωστόσο δεν ήταν χωρίς μειονεκτήματα. Ο κινητήρας «Maybach HL210» είχε την κακή συνήθεια να πιάνει ξαφνικά φωτιά, ενώ το κιβώτιο μετάδοσης κίνησης ήταν επιρρεπές σε αστοχία εάν ζοριζόταν πολύ. Στην περίπτωση αυτή οι τεχνικοί έπρεπε να αφαιρέσουν τον πύργο για να φτάσουν να το επισκευάσουν. Επίσης, σε κακές καιρικές συνθήκες οι αλλεπάλληλοι τροχοί παγίδευαν λάσπη και πάγο που ακινητοποιούσαν το άρμα. Αν σε σημάδευε ωστόσο το 88άρι του δεν σκεφτόσουν τις αδυναμίες του «Tiger Ι», αλλά τις δικές σου.

Όταν τελικά, τον Οκτώβριο του 1943 το άρμα έφθασε, μετά από ένα περιπετειώδες θαλάσσιο ταξίδι, στην Βρετανία προκειμένου να αξιολογηθεί από τους ειδικούς του «School of Tank Technology», ο Υπίλαρχος Πήτερ Γκάτζιν διετάχθη να γράψει μια λεπτομερή αναφορά γι’ αυτό. Ο Υπίλαρχος βρισκόταν στην πατρίδα με αναρρωτική άδεια, έχοντας τραυματιστεί μετά από μάχη με άρματα του τύπου στο «Τζεμπέλ Τζάφφα» της Τυνησίας.

Ο ίδιος πίστευε ότι το αιχμαλωτισμένο «131»ήταν το ίδιο που είχε καταστρέψει το «Churchill» που διοικούσε και ότι η τυχερή βολή που αχρήστευσε το «Tiger I» είχε έλθει από κάποιο άλλο άρμα του «48th R.Τ.R». Πρόσφατα ωστόσο, διεξαχθεί μια έρευνα, εν γνώσει του «Μουσείου Αρμάτων στο Μπόβινγκτον», όπου εκτίθεται το διάσημο «Tiger», αποκαλύπτοντας ότι το «131» εξουδετερώθηκε 15 μίλια μακρύτερα, στο «Gueriat el Atach», γνωστό και ως «Σημείο 174», κατά την επίθεση του «2ου Τάγματος των Sherwood Foresters», την 24η Απριλίου του 1943.

Εικόνα: Μετα το πέρας του πολέμου το αιχμάλωτο «θηρίο» παραμένει ως έκθεμα στο «Μουσείο Αρμάτων» στο στρατόπεδο Μπόβινγκτον στο Ντόρσετ, ενώ είναι το μόνο «Tiger I» σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.

Οπλισμένος με ένα φορητό αντιαρματικό όπλο «PIAT» (Projector, Infantry, Anti Tank), ο Τζων Όσκροφτ διετάχθη να προωθηθεί δίχως να γίνει αντιληπτός και να βάλλει κατά του πλησιέστερου άρματος. Πλησιάζοντας όσο τολμούσε πιο κοντά, σημάδεψε, έβαλλε και είδε το βλήμα να χτυπά στον πύργο και να εξοστρακίζεται. Όταν ο πύργος του Tiger I άρχισε να γυρίζει απειλητικά προς το μέρος του, χαμήλωσε όσο πιο πολύ μπορούσε. «Ευτυχώς γι’ αυτόν, το άρμα στην συνέχεια χτυπήθηκε, όπως του είπαν αργότερα, από ένα παλιό γαλλικό «75άρι» που είχαν πάρει οι «Foresters» από τους Γερμανούς. Με ανακούφιση είδε το πλήρωμα να πηδάει έξω και να το σκάει.

Έτσι λοιπόν αιχμαλωτίστηκε το πρώτο «Tiger I» που περιήλθε άθικτο στα χέρια των Συμμάχων και το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις σημαντικότερες ατραξιόν του «Μουσείο Αρμάτων του στρατοπέδου Μπόβινγκτον». Με πήγμα κατασκευασμένο από την «Henschel» στο Κάσσελ και πύργο από την «Wegmann A.G» κατέφθασε ολοκαίνουργιο στην Τυνησία για να γράψει ιστορία, κάτι το οποίο και κατάφερε, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Σήμερα είναι το μόνο αυθεντικό «Tiger I» που βρίσκεται σε λειτουργική κατάσταση.

Πηγές:

  • Σταυρόπουλος Δημήτριος, «Tiger: Η δράση του Γερμανικού άρματος κατά τον Β’ΠΠ».
  • Adam ed Bishop, «The Complete Encyclopedia of Weapons of World War II».
  • Richard Pearce Hunnicutt, «Pershing: A History of the Medium Tank».
  • Steven Zaloga, «Armored Champion: The Top Tanks of World War II».

2 thoughts on “«Tiger-131», ένας αιχμάλωτος βάρους 57 τόνων.

    • Author gravatar

      Πολυ ενδιαφερον και εντυπωσιακο αρθρο.Η μονη ενστασις ειναι οτι βρισκεται στο μουσειο αρματων του Bovington και οχι στο Λονδινο οπως λεει η λεζαντα στην φωτογραφια. Επισης,κατα τακτα διαστηματα εκτελει μαζι με αλλα αρματα(panzer sherman το αρμα που χρησιμοποιηθηλε για την ταινια Fury κ.α) επιδειξη σε υπαιθριο χωρο του μουσειου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected! Copyright @2020 Ιστορικές Μνήμες. All Rights Reserved.