Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
Tiger “131”, ένας αιχμάλωτος βάρους 57 τόνων.

Tiger “131”, ένας αιχμάλωτος βάρους 57 τόνων.

Ήταν η απόλυτη φονική μηχανή. Και μόνο το όνομά του έφθανε για να κάνει τους αρματιστές των Συμμάχων να κοιτούν ανήσυχοι γύρω τους. Τις περισσότερες φορές αντιλαμβάνονταν την παρουσία του όταν ήταν πολύ αργά. Όπως το ομώνυμο αρπακτικό, τo Tiger I χτυπούσε αιφνιδιαστικά και με θανατηφόρα αποτελέσματα. Το νέο γερμανικό τανκ δεν κατέστρεφε μόνο άρματα, κατέστρεφε και το ηθικό. Ώσπου από ένα καπρίτσιο της τύχης, το 1943 ένα άρμα του τύπου πιάστηκε άθικτο στην Τυνησία.

Η κατάληψη του Tiger Ι με τακτικό αριθμό ‘131’ ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για τους Συμμάχους. Ήταν τόσο σημαντική ώστε ο Πρωθυπουργός Ουίνστων Τσώρτσιλ και ο ίδιος ο Βασιλεύς Γεώργιος ΣΤ΄ πέταξαν ως την Τύνιδα για δουν από κοντά το γερμανικό θηρίο στο «κλουβί» και να φωτογραφηθούν με αυτό. Ο Τσώρτσιλ ήθελε οπωσδήποτε ένα. «Ταγματάρχα, θέλω να μου φέρεις ένα άρμα Tiger I. Πάρκαρε το αναθεματισμένο μπροστά στην εξώπορτά μου. Κατάλαβες;» είπε με το γνωστό του ύφος στον Ταγματάρχη Ντάγκλας Λίντερντεϊλ. Οι τύχες του πολέμου θα έκαναν την επιθυμία του πραγματικότητα.

Το πιο επίφοβο άρμα των Γερμανών έπεσε σε βρετανικά χέρια μετά από μια άγρια μάχη στην έρημο της Τυνησίας στις 21 Απριλίου 1943. Κατά την διάρκεια εμπλοκής με βρετανικά Churchill του 48th Royal Tank Regiment κοντά στο Μαζάζ αλ-Μπαμπ, το Tiger I ‘131’ του 3ου Ουλαμού της 1ης Ίλης του 504ου Αποσπάσματος Βαρέως Αρμάτων κατάφερε να βγάλει εκτός μάχης δύο τανκς των αντιπάλων όταν μια «τυχερή» βολή βρετανικού άρματος εξοστρακίστηκε στην κάννη και σφηνώθηκε στην βάση του πύργου.

Εικόνα: Ο Πρωθυπουργός Ουίνστων Τσώρτσιλ και ο ίδιος ο Βασιλεύς Γεώργιος ΣΤ επιθεωρούν το αιχμαλωτισμένο Tiger I.

Παρόλο που δεν διαπέρασε την θωράκιση, μπλόκαρε τον μηχανισμό περιστροφής του τραυματίζοντας τον αρχηγό πληρώματος. Οι Γερμανοί σκέφθηκαν ότι η επόμενη βολή ίσως να ήταν πιο τυχερή κι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Tiger I τρέχοντας. Την επομένη, το άρμα  περισυνελλέγει από προσωπικό του Τεχνικού (REME, Royal Electrical and Mechanical Engineers) που το φόρτωσε σε αμερικανικό αρματοφορέα με προορισμό τα μετόπισθεν.

Σύμφωνα με τον μηχανικό του REME Ρόϋ Έλλιοτ, η μεταφορά του λαφύρου διήρκεσε τρείς ολόκληρες εβδομάδες και η λάβρα της ερήμου σίγουρα δεν τις έκανε ευκολότερες. Οι τροχοί του αρματοφορέα κολλούσαν συνεχώς στην άμμο από το βάρος του γερμανικού τανκ και το τριμελές πλήρωμα έπρεπε να σκάβει για να τους απελευθερώσει. Αφού ο κινητήρας του Tiger I δούλευε κανονικά, σκέφτηκαν να το κατεβάσουν και να το οδηγήσουν για λίγο.

Αργότερα το φόρτωσαν πάλι και συνέχισαν. Κοιμόντουσαν όπου έβρισκαν, κυρίως στην άμμο, ώσπου στις 24 Μαΐου 1943 έφθασαν επιτέλους στην Τύνιδα. Σύντομα ο «Τίγρης» θα αποκάλυπτε τα μυστικά του. Η σχεδίαση της Henschel έδωσε στην Wehrmacht ένα άρμα 57 τόνων εξοπλισμένο με ένα KwK 36 L/56 των 88 χιλ. πίσω από 120 χιλ. θωράκισης. Ο συνδυασμός απεδείχθη φονικός για τα συμμαχικά άρματα αλλά και τα αντιαρματικά όπλα της εποχής. Για να έχεις κάποιες πιθανότητες με το Tiger Ι έπρεπε να το πλησιάσεις αρκετά. Αυτό ήταν κάτι πολύ επικίνδυνο.

Εικόνα: Έπειτα από την μεταφορά του στο Λονδίνο, το αιχμαλωτισμένο Tiger I διερευνήθηκε σχολαστικά από Βρετανούς μηχανικούς και αξιωματικούς του στρατού.

Tο θηρίο ωστόσο δεν ήταν χωρίς μειονεκτήματα. Ο κινητήρας Maybach HL210 είχε την κακή συνήθεια να πιάνει ξαφνικά φωτιά ενώ το κιβώτιο μετάδοσης κίνησης ήταν επιρρεπές σε αστοχία εάν ζοριζόταν πολύ. Στην περίπτωση αυτή οι τεχνικοί έπρεπε να αφαιρέσουν τον πύργο για να φτάσουν να το επισκευάσουν. Επίσης, σε κακές καιρικές συνθήκες οι αλλεπάλληλοι τροχοί παγίδευαν λάσπη και πάγο που ακινητοποιούσαν το άρμα. Αν σε σημάδευε το 88άρι του όμως δεν σκεφτόσουν τις αδυναμίες του Tiger Ι αλλά τις δικές σου.

Όταν τον Οκτώβριο του 1943 το άρμα έφθασε μετά από ένα περιπετειώδες θαλάσσιο ταξίδι στην Βρετανία προκειμένου να αξιολογηθεί από τους ειδικούς του School of Tank Technology, ο Υπίλαρχος Πήτερ Γκάτζιν διετάχθη να γράψει μια λεπτομερή αναφορά γι’ αυτό. Ο Υπίλαρχος βρισκόταν στην πατρίδα με αναρρωτική άδεια, έχοντας τραυματιστεί μετά από μάχη με άρματα του τύπου στο Τζεμπέλ Τζάφφα της Τυνησίας.

Ο ίδιος πίστευε ότι το αιχμαλωτισμένο ‘131’ ήταν το ίδιο που είχε καταστρέψει το Churchill που διοικούσε και ότι η τυχερή βολή που αχρήστευσε το Tiger I είχε έλθει από κάποιο άλλο άρμα του 48 RΤR. Αυτή ήταν η επίσημη εκδοχή μέχρι πρόσφατα. Πρόσφατη έρευνα, εν γνώσει του Μουσείου Αρμάτων στο Bovington όπου εκτίθεται το διάσημο Tiger, αποκαλύπτει ότι το ‘131’ εξουδετερώθηκε 15 μίλια μακρύτερα, στο Gueriat el Atach, γνωστό και ως Σημείο 174, κατά την επίθεση του 2ου Τάγματος των Sherwood Foresters στις 24 Απριλίου 1943.

Εικόνα: Μετα το πέρας του πολέμου το αιχμάλωτο “θηρίο” παραμένει ως έκθεμα στο  Μουσείο Αρμάτων στο στρατόπεδο Bovington στο Ντόρσετ, ενώ είναι το μόνο Tiger I σε πλήρη λειτουργική κατάσταση.

Οπλισμένος με ένα φορητό αντιαρματικό όπλο PIAT, ο Τζων Όσκροφτ διετάχθη να προωθηθεί δίχως να γίνει αντιληπτός βάλλει κατά του πλησιέστερου άρματος. Πλησιάζοντας όσο τολμούσε πιο κοντά, σημάδεψε, έβαλλε και είδε το βλήμα να χτυπά στον πύργο και να εξοστρακίζεται. Όταν ο πύργος του Tiger I άρχισε να γυρίζει απειλητικά προς το μέρος του, χαμήλωσε όσο πιο πολύ μπορούσε. «Ευτυχώς γι’ αυτόν, το άρμα στην συνέχεια χτυπήθηκε, όπως του είπαν αργότερα, από ένα παλιό γαλλικό «75άρι» που είχαν πάρει οι Foresters από τους Γερμανούς. Με ανακούφιση είδε το πλήρωμα να πηδάει έξω και να το σκάει.

Το πρώτο Tiger I που περιήλθε άθικτο στα χέρια των Συμμάχων παραμένει μια από τις σημαντικότερες ατραξιόν του Μουσείο Αρμάτων στο Ντόρσετ. Με πήγμα κατασκευασμένο από την Henschel στο Κάσσελ και πύργο από την Wegmann A.G κατέφθασε ολοκαίνουργιο στην Τυνησία για να γράψει ιστορία. Και το κατάφερε, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Σήμερα είναι το μόνο αυθεντικό Tiger I που βρίσκεται σε λειτουργική κατάσταση.

Πηγές:

  • Σταυρόπουλος Δημήτριος, “Tiger – Η δράση του Γερμανικού άρματος κατά τον Β’ΠΠ”.
  • Adam ed Bishop, “The Complete Encyclopedia of Weapons of World War II”.
  • Richard Pearce Hunnicutt, “Pershing: A History of the Medium Tank”.
  • Steven Zaloga, “Armored Champion: The Top Tanks of World War II”.

2 thoughts on “Tiger “131”, ένας αιχμάλωτος βάρους 57 τόνων.

    • Author gravatar

      Πολυ ενδιαφερον και εντυπωσιακο αρθρο.Η μονη ενστασις ειναι οτι βρισκεται στο μουσειο αρματων του Bovington και οχι στο Λονδινο οπως λεει η λεζαντα στην φωτογραφια. Επισης,κατα τακτα διαστηματα εκτελει μαζι με αλλα αρματα(panzer sherman το αρμα που χρησιμοποιηθηλε για την ταινια Fury κ.α) επιδειξη σε υπαιθριο χωρο του μουσειου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected! Copyright @2020 Ιστορικές Μνήμες. All Rights Reserved.